Archive for the ‘Huuto.net’ Category

Avointen kohteiden muokkaamista

perjantai, 4 lokakuun, 2013

Uudistettu huutonet toi mukanaan mahdollisuuden muokata avointa kohdetta (mikäli kohteessa ei ole tarjouksia) On kuitenkin tilanteita, jolloin haluaisi tehdä saman muutoksen useisiin kohteisiin kerralla. Esimerkiksi postikulujen muuttuminen. Yksitellen muokkaaminen voi olla hyvinkin työlästä, jos kohteita on satoja.

HNilmoittajassa 2.96 alkaen on mahdollista muokata avoimia kohteita ryhmänä. Yksinkertaisesti valitaan vain kohteet ja mitä tietoa/tietoja muutetaan. Ilmoittaja hoitaa loput.

Kuvassa näkyvistä mainittakoon mahdollisuus tehdä kuvaukseen muutettavissa oleva lisäys. Esimerkiksi ”Olen matkoilla xx.xx saakka”. Palattuaan tehdään vain tyhjä lisäys, joilloin teksti poistuu kohteista.

Tupla ilmoitusten etsintää

tiistai, 2 huhtikuun, 2013

Jos myynnissä on useita satoja tai tuhansia kohteita saattaa joskus käydä niin, että sama kohde tulee vahingossa ilmoitetuksi kahteen kertaan. Kun kohteet  jatkossa uudelleenilmoittaa, niin säilyvät mukana.

Vanhassa huutonetissä näitä on voinut yrittää etsiskellä järjestämällä kohteet otsikonmukaiseen järjestykseen. Uuden huutonetin omaltasivulta järjestämismahdollisuus kuitenkin puuttuu.

Seuraavassa pieni työkalu, jolla myyjä voi helposti tarkistaa löytyykö omista avoimista samannimisiä.

http://pilvet.fi/etsi/hne.exe

Tätä voisi edelleen kehitellä, kuten lisäämällä mahdollisuus sulkea kohteita.

Päivityksiä HNselain, muutakoko ja CKEditor

perjantai, 8 helmikuun, 2013

Huutonetin uudistus ei ole poistanut tarvetta erilliselle selaimelle. Uudessa sivustossa toimiva HNselain löytyy täältä. Jos kuitenkin käyttää yhä huutonetin vanhaa sivustoa, niin siihen soveltuva versio on täällä.

Muutakoko on myös päivitetty. Mitään suurempia muutoksia siinä ei kuitenkaan ole. Voi käyttää kuvien pienentämiseen, esim. jos lisää huutonettiin kohteita tavallisella selaimella. Turhan suuria kuvia ei kannata huutonettiin yrittää, koska lisää todennäköisyyttä, että ilmoittaminen epäonnistuu ja lomake tulee tyhjänä takaisin.

HNilmoittajan kuvauksen muokkaus editori (CKEditor) on päivitetty versioon 3.6.6. Jos olet asentanut editorin omalle koneelle, niin päivitetty zip paketti. Tarvittaessa katso myös aikaisempi blogi artikkeli, miten editorin voi asentaa omalle koneelle.

Huutonet uudistui 31.1.2013

lauantai, 2 helmikuun, 2013

Huutonetin pitkään beta vaihessa ollut järjestelmä on otettu ensisijaisesti käyttöön tammikuun viimeisenä päivänä 2013. Vanha järjestelmä toimii kuitenkin yhä rinnalla ja on kaikkien halukkaiden käytettävissä.

Valtaosa käyttääkin edelleen vanhaa sivustoa, koska se on tuttu ja käyttö vuosien aikana hyvin opittu. Toisena merkittävänä syynä, ettei uusi järjestelmä tuo mukanaan merkittäviä uudistuksia. Monesti se on aikaisemminkin verkkouudistuksissa nähty, ettei uusi ole yhtäkuin parempi. Se on vain erilainen.

Suurin käytettävyyteen vaikuttava ongelma  lienee navigoinnin siirtäminen vasemmasta reunasta pysyväksi sivuston yläreunaan, jossa se jatkuvasti rajoittaa näkymää pystysuunnassa. Yleensä näyttöruuduissa ylimääräistä tilaa jää laidoille, korkeudesta kun osan vie jo selain itse.

Myöskin ”parannuksena” mainostettu isommat listakuvat on itseasiassa huono, koska yhdistettynä edelliseen näyttöön mahtuu kerralla 2x vähemmän kohteita kuin ennen. Johtaa scrollaamis tarpeen lisääntymiseen ja selailu hankaloituu varsinkin osastoilla, joissa satoja tai tuhansia kohteita. Heikommilla nettiyhteyksillä (mobiililaajakaista) suuremmat kuvat vaikuttaa myös sivujen latautumisnopeuteen.

Uusi järjestelmä ei ole sinänsä huono ja muutamia suurempia epäkohtia korjailemalla lienee ok. Vanha oli kuitenkin persoonallinen, jota muut aikoinaan kopioivat. Kun taas nykyinen uusi järjestelmä tuntuu lähinnä kopiolta jostain muualta.

Plussia ja miinuksia

+ Paremmat hakumahdollisuudet
+ Osastorakenteessa kaikki tasot käytössä
+ Useamman kuvan(5) tuki

– Pysyvä navigointi yläreunassa
– Isot listakuvat hankaloittaa selailua
– Keskeneräinen, paljon pikku bugeja

Huuto kohteiden ja osoitteiden tulostamista

keskiviikko, 5 joulukuun, 2012

HNilmoittajaan 2.69 on lisätty mahdollisuus tulostaa kohdelistoja suoraan. Jos esimerkiksi haluaa listan omista avoimista kohteista huutonetissä tai kohteista jotka on myyty, niin tämä onnistuu nyt helposti. Tulostettavat sarakkeet voi myös valita, alla kuvat myydyistä kohteista.


Kuvassa 1 näkyy myös mahdollisuus tulostaa pelkästään ostajien osoitelaput. Nämä voi leikata paperista ja kiinnittää leveällä läpinäkyvällä teipillä kirjeisiin. Näin osoite on aina selvemmin luettavissa verrattuna käsin kirjoitettuun.

Niinikään mahdollista tulostaa pieniä lappuja, joissa oma osoite. Kirjeisiin kannattaa aina laittaa myös lähettäjä, esim. jos ostajan osoite oli väärin ilmoitettu, vanhentunut, ym. Alla kuvassa esimerkki kirje:

Huutoselain 6v

maanantai, 24 syyskuun, 2012

Päivälleen 6 vuotta sitten nähtiin ensimmäinen versio, jonka alkuperäisenä tarkoituksena oli auttaa erottamaan hintavaraus ylittymättä kohteet muista kohteista. Pala historiaa löytyy tuosta.

Nykyiseen versioon toimintoja on kertynyt paljon enemmän, johtuen lähinnä siitä ettei huutonettiä ole vuosien aikana kehitetty käyttäjien toivomalla tavalla.

Selaimen tekemiseen on käytetty Delphiä, joka on object Pascal kieleen perustuva graafinen kehitysympäristö. Viimeisen vuoden aikana myös Lazarus/FPC on kehittynyt tasolle, joka mahdollistaa tälläisen Windows sovelluksen. Merkittävänä erona on, että Lazarus on ilmainen.

Projektin Delphi -> Lazarus konversio on jo tehty ja selaimen Lazarus/freepascal versio toimii muutamaa pientä yksityiskohtaa lukuunottamatta. Jos jotakuta kiinnostaa kehitellä selainta tai korjata jotain, niin tämä on mahdollista. Edellytyksenä kuitenkin riittävä kokemus Delphi/Lazarus ohjelmoinnista, lähdekoodin saa pyytämällä.

Nopeampaa kuvan valitsemista huutonet ilmoituksiin

torstai, 5 huhtikuun, 2012

Kohdekuvan valitsemisessa menee aina oma aikansa. HNilmoittajassa 2.52 tätä on yritetty nopeuttaa seuraavalla tavalla:

”Kohteen nimi” kentästä poistuttaessa saman nimistä kuvaa etsitään automaattisesti valitusta kansiosta. Esimerkiksi jos otsikkoon kirjoittaa ”100mk 1956” ja kuva on tallennettu nimellä ”100mk 1956.jpg”, niin se ladataan automaattisesti.

Kuvien kansio tulee ensin määritellä klikkaamalla ”Valitse kuva” ja selaamalla kuvat sisältävä kansio näkyviin.

Kuvia voi myös tallennella yksinkertaisilla nimillä esim. ”johto.jpg”, mikään ei estä muokkaamasta kohteen nimeä sen jälkeen kun kuva on latautunut.

Kohteiden tuominen muualta huutonettiin

keskiviikko, 1 helmikuun, 2012

HNilmoittajaan 2.43 on alustavasti lisätty mahdollisuus avata csv-muodossa olevia kohdelistauksia. Jos kohteet on esim. Excel taulukossa, niin lista voidaan tallentaa csv muotoon ja avata ilmoittajalla.

Toimivuuden kannalta on oleellista, että ensimmäisen rivin kentät on nimetty oikein. Sarakkeiden järjestyksellä ei ole väliä. Kaikkia kenttiä ei myöskään tarvitse olla, mutta mahdolliset puuttuvat tiedot on muokattava myöhemmin yksitellen.

Esimerkki csv, jossa on ensimmäisellä rivillä kaikki käytössä olevat kentät. testi2.csv

Alla lisäksi pieni esimerkki, miten tuominen onnistuu käytännössä. Esimerkissä on käytetty OpenOfficea, joka on suomenkielinen ja sen voi ladata ilmaiseksi täältä. Esimerkin csv löytyy tuosta: testi.csv

Kommentit ja parannusehdotukset ovat tervetulleita. Listan otsikoita voidaan tarvittaessa muuttaa hyväksymään muitakin nimiä.

Huuto.net API esimerkki / testityökalu

tiistai, 13 syyskuun, 2011

Tästä linkistä löytyy pieni esimerkki huutonetin apin käytöstä. Saattaa olla hieman apua, jos haluaa kehittää huutonettiin jonkin oman sovelluksen.

Zip-paketti sisältää myös Lazarus lähdekoodin. ”unit1.pas” löytyy mahdollisimman yksinkertainen toteutus seuraavista:

– http / https GET
– Ilmoituksen jättö
– Kuvan lisääminen
– Kohteen sulkeminen

Lazarus on ilmainen ja löytyy myös suomenkielisenä http://lazarus.freepascal.org. Esimerkin voi avata ”Projekti / Avaa Projekti..”. Huom. koodi toimii vain Windowsissa. Linux puolella voi asentaa uusimman Winen (1.3.28), jonka avulla pitäisi toimia.

Kaikki kommentit ja muutokset ovat tervetulleita.

Sähköpostiin muistutus kohteen sulkeutumisesta

perjantai, 9 syyskuun, 2011

Monikohan lienee tietoinen mahdollisuudesta saada sähköpostiin ennakkoilmoitus huutokauppakohteen sulkeutumisesta? Ominaisuus on ollut HNselaimessa pitkään, joskin vain osalla käyttäjistä.

Vinkkinä blogin lukijalle. Jos nappi on harmaana, niin sen saa aktivoitua painelemalla näppäimistöltä: d4d3
Tarkemmin ideasta / toiminnosta löytyy täältä